"Svobodni svet" zahteva stranska vrata v šifriranih izdelkih

Dare Hriberšek

4. sep 2018 ob 20:57:25

Vlade peterice držav, gre za ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo, so pozvale tehnološka podjetja, naj v svoje šifrirane izdelke vgradijo stranska vrata oz. backdoor, kot zadevo imenujemo. Njihov namen je, kot so zapisali v posebnem memorandumu, omogočiti organom pregona, da v primeru kaznivih dejanj dobijo dostop do potrebnih podatkov.

Poziv je rezultat nedavnega sestanka držav pakta Five Eyes, gre za obveščevalno zavezništvo omenjene peterice držav, na katerem so poleg problema enkripcije obravnavali še kopico drugih zadev, denimo, zavzeli so se za splet brez pedofilov, teroristov in drugih slabih fantov. Glede slednjega, so na tehnološka podjetja prav tako naslovili prošnjo, naj skušajo razviti orodja, ki bi preprečila, da bi se take mejne vsebine sploh lahko znašle na spletu.

A zdi se, da je enkripcija najbolj pereč problem, saj so ji namenili največ časa, obenem pa poudarili, da podjetja zgolj pozivajo k prostovoljni vgradnji stranskih vrat. Za zdaj. V nadaljevanju namreč nekoliko prikrito zagrozijo, da bodo vlade v nasprotnem primeru posegle po zakonodajnih, tehnoloških in drugih prisilnih ukrepih, da dosežejo svoje. Šifriranje namreč postaja resen trn v peti organom, ki preiskujejo kazniva dejanja, njegova vedno širša uporaba pa bo v bodoče skoraj zagotovo pripeljala do kakih prisilnih ukrepov zakonodajne narave.

A tudi ponudniki izdelkov so pri tem v zagati. Če ustrežejo docela legitimnim pozivom vlad, bodo s tem izneverili svoje kupce, ki so jim zagotavljali nedotakljivost njihovih podatkov, poleg tega pa je na svetu cela kopica držav, ki v zvezi s tem problemom ne naslavljajo pozivov, pač pa komaj čakajo, da se era skorajda neomejene svobode za njihove državljane počasi že konča.