Nemčija uzakonila obvezno cepljenje proti ošpicam

Matej Huš

19. nov 2019 ob 08:34:40

Nemški parlament je minuli teden z veliko večino sprejel Zakon o zaščiti pred ošpicami (Masernschutzgesetz), ki uvaja obvezno cepljenje. Za zakon je glasovalo 459 poslancev, proti pa je bilo 89 poslancev skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), medtem ko so se poslanci Levice in Zelenih v glavnem vzdržali. Zeleni so imeli pomisleke o zakonu, ker v njem ne rešujejo problematike necepljenih odraslih. V Levici pa so poudarili, da je problem kompleksen in da je zakon premalo ambiciozen. V AfD so zakon zavrnili, ker se preveč osredotoča na otroke, nima pa mehanizmov za cepljenje starejših.

Obvezno cepljenje bo veljalo za vse otroke po dopolnjenem enem letu starosti, ki se bodo vpisovali v šolo ali vrtec. Prav tako bo cepljenje obvezno za vse zaposlene v šolah in vrtcih, za medicinsko osebje in negovalce, ki so rojeni po letu 1970. Cepljenje bo obvezno tudi za prosilce za azil in begunce. Kazen za starše, ki otrok ne bodo cepili, bo znašala 2500 evrov. Prav tako bodo kaznovani tudi vrtci, ki bodo vpisovali necepljene otroke, medtem ko bodo necepljeni otroci iz šol in vrtcev lahko izključeni. Zakon bo začel veljati 1. marca prihodnje leto.

Po podatkih nemškega ministrstva za zdravje so od januarja do oktobra letos zabeležili 501 primer ošpic, v celotnem letu 2018 pa 544. V letu 2018 so globalno zabeležili 350.000 primerov ošpic, kar je dvakrat več kot leto pred tem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča 95-odstotno precepljenost prebivalstva, a temu niti v vseh razvitih deželah niso blizu. Precepljenost je pomembna, ker tako preprečimo širjenje okužbe tudi pri ljudeh, ki iz utemeljenih razlogov ne morejo biti cepljeni. V Nemčiji je prvi odmerek cepiva prejelo 97,1 odstotka otrok, drugega pa 93 odstotkov. V Veliki Britaniji je ta delež 87-odstoten, v Sloveniji pa 94-odstoten. WHO je odklanjanje cepljena označila kot eno izmed največjih tveganj za svetovno zdravje v letu 2019. V Evropi se je to že pokazalo. Leta 2016 je bilo 5270 primerov ošpic, leta 2017 pa že 24.000.

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno in se izvaja s kombiniranim cepivom OMR (ošpice, mumps, rdečke) med 12. in 18. mesecem s prvim odmerkom in pred vstopom v šolo vdrugo. Poleg tega je v Sloveniji obvezno tudi cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, pnevmokoknih okužbam, hemofilusu influence b in hepatitisu B. Cepljenje z OMR je obvezno še v Bolgariji, na Češkem, v Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Latviji, na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in pri nas. V vseh ostalih državah EU je cepljenje z OMR na seznamu priporočenih za vse.