V Afriki izkoreninili divji tip otroške paralize

Matej Huš

25. avg 2020 ob 22:47:56

Po večdesetletnem trudu je v Afriki izkoreninjena otroška paraliza z virusom divjega tipa (v resnici so trije, a dva sta bila že pred leti). Zadnji potrjeni primer so v Nigeriji zabeležili pred štirimi leti, danes pa je ARCC (Africa Regional Certification Commission) uradno razglasila bolezen v Afriki za izkoreninjeno. Končni rezultat je omogočil program v zvezni državi Borno v Nigeriji, kjer so intenzivno cepili otroke in spremljali širjenje bolezni. Regionalni direktor afriškega dela Svetovne zdravstvene organizacije Matshidiso Moeti je dejal, da gre za velik in pomemben podvig z izjemno vztrajnostjo, potem ko so bili že mnogokrat blizu, pa se je situacija znova poslabšala. Še pred nekaj leti je bila Nigerija odgovorna za polovico vseh primerov bolezni. Edini žarišči na svetu ostajata Afganistan in Pakistan.

Izkoreninjenje divjega tipa virusa v Nigeriji je bil velikanski podvig, ki je vključeval nesebično delo zdravstvenih delavcev, ki so se morali prebiti v odročne vasi, velikokrat pod nadzorom uporniških milic in v slabih razmerah. Prav uporniki v severni Nigeriji so otežili boj, saj so napadali tudi zdravstvene delavce. Vsaj 67 jih je izgubilo življenje, še več pa je bilo napadenih ali ugrabljenih. Pojavljale so se tudi lažnive govorice, da cepivo povzroča HIV, neplodnost in druge težave. Ko je leta 2003 pet nigerijskih zveznih držav za eno leto ustavilo cepljenje, se je število primerov bolezni hitro razširilo ne le po Nigeriji, temveč tudi v sosednje države.

Rose Leke pojasnjuje, da so izvedli tudi temeljit nadzor v 47 afriških državah, da so se prepričali, da niso spregledali kakšnega primera bolezni, šele nato so lahko izdali certifikat o izkoreninjenosti bolezni. Pred letom 1988, ko se je začel projekt Global Polio Eradication Initiative, so letno zabeležili več kot 300.000 primerov otroške paralize. Leta 2018 je bilo primerov 33. Zmaga nad otroško paralizo divjega tipa v Afriki je ravno toliko zdravstveni kakor tudi družbeni uspeh. Zdravstveni delavci so uspeli prepričati politične, verske in klanske voditelje, na koncu pa tudi prebivalstvo, da gre za pomembno nalogo. Izjemno pomembno vlogo so odigrali tudi ljudje, ki so bolezen preboleli s posledicami, ki so javno osveščali o pomenu cepljenja. Od leta 1996, ko je bolezen paralizirala 75.000 otrok v Afriki, do danes je bilo s cepljenjem preprečenih 1,8 milijona primerov bolezni, ocenjuje Rotary International.

Otroška paraliza je huda otroška bolezen, ki jo povzroča virus, ki je bil že od prazgodovine prisoten v populaciji. Medtem ko je 90 odstotkov posameznikov bolezen preživeli brez simptomov, je pri slabem odstotku potekala paralitično, kar je povzročilo hude posledice do konca življenja. Za bolezen ni znanega zdravila, obstajajo pa učinkovita cepiva, ki so v razvitem svetu že pred desetletji izkoreninila bolezen. V Sloveniji je bil zadnji zabeležen primer leta 1978. Cepljenje proti otroški paralizi v Sloveniji kakor v večini razvitega sveta poteka z mrtvim (Salkovim) cepivom.

V Afriki in Aziji pa se uporablja živo cepivo, o čemer smo podrobneje pisali v začetku leta. Glavni razlog je v sanitarnih razmerah, razširjenosti virusa (ki v razvitem svetu ne kroži več) in pomanjkljivih evidencah prebivalstva. Dokler se kroženja virusa ne ustavi in ne zagotovi, da so cepljeni čisto vsi, se namreč uporablja živo cepivo. Boj proti bolezni sedaj prehaja v sklepno fazo, ko se pojavljajo le še primeri bolezni zaradi cepiva. Teh je bilo letos 177.