Kitajski SMIC pognal komercialno proizvodnjo čipov FinFET

Jurij Kristan

18. nov 2019 ob 20:30:47

Največji kitajski izdelovalec polprevodnikov SMIC je po testnem obdobju na polnih obratih pognal proizvodno linijo čipov s tranzistorji FinFET v 14 nanometrih. Dogodek nam veliko pove o tem, koliko kitajska domača industrija polprevodniških vezij še zaostaja za svetovno konkurenco.

Aktualen trgovinski spopad med ZDA in Kitajsko je za slednjo boleče pokazal odvisnost od tujih kapacitet pri oblikovanju ter proizvodnji čipov. Kje je ta država na poti do vsaj okvirne samozadostnosti na drugem od teh dveh področij, nam oriše zagon nove proizvodne linije v največjem tamkajšnjem podjetju za izdelavo čipov, Smicu (Semiconductor Manufacturing International Corporation). Pred dnevi so objavili, da po avgusta pognanem omejenem testu sedaj s polno paro proizvajajo 14-nanometrska vezja v tehnologiji FinFET. Se pravi, s tranzistorji najmodernejšega tipa, katerih kanal ima tridimenzionalno obliko in ga zato vrata objemajo; pred slabim desetletjem jih je Intel denimo propagiral pod imenom Tri-Gate. Na svetu je tako sedaj šesterica firm s tovrstno proizvodnjo in SMIC je prva s Kitajske.

Dogodek nam pove, da družba za približno štiri do pet let zaostaja za TSMCjem, Intelom in Samsungom, ki so omenjeni mejnik dosegli v prvi polovici tega desetletja. Pri čemer gre zgolj za tehnološko stopnjo, ne pa tudi količino napravljenih kosov. Zaenkrat je tej proizvodnji namenjena zgolj ena od tovarn kitajskega podjetja, imajo pa za prihodnje leto predvideno odprtje še ene, s kapaciteto 35.000 rezin mesečno. Za primer: TSMCjeva proizvodnja bo tudi takrat še vedno večja za razred velikosti! Tako bodo morali Kitajci še pošteno pljuniti v roke, če želijo izpolniti dolgoročni načrt Made in China 2025, po katerem naj bi do tega leta na svojem proizvajali 70% doma prodanih polprevodniških vezij. V Smicu so seveda tudi že do vratu v snovanju 10- in 7-nanometrskih linij, za kar so lani že kupili prvo napravo za ekstremno UV litografijo.

Kitajska potrošnja najmodernejše elektronike se posledično še ne bo tako kmalu rešila odvisnosti od tujine in do bistvenih sprememb bo bržkone prišlo šele z razmahom novih tipov vezij, kot so namenski čipi za pospeševanje strojnega učenja, kjer so Kitajci na čelu napredka.