Alibaba razkrila svoj prvi AI procesor

Dare Hriberšek

25. sep 2019 ob 17:24:10

Nevralna procesna enota Hanguang 800 naj bi po zagotavljanju predstavnikov Alibabe bistveno pohitrila in energetsko optimizirala izvajanje nalog strojnega učenja. Razvili so ga v oddelku T-head, ki deluje v okviru Alibabine DAMO akademije in je specializiran za raziskave polprevodnikov. Prav T-Head je poleti predstavil IoT IP procesor XuanTie 910, ki temelji na odprti arhitekturi RISC-V.

Pri Alibabi Hanguang 800 že poskusno uporabljajo za izvajanje različnih funkcionalnosti v svojih e-trgovinah, kot sta denimo pametno iskanje in priporočanje sorodnih izdelkov. Kot so povedali na predstavitvi, je dosedanji sistem v trgovini Taobao potreboval približno uro časa, da je za uporabo kategoriziral milijardo slik, ki jih prodajalci dnevno naložijo na platformo. Hanguang 800 za enako opravilo potrebuje približno pet minut.

Čip za zdaj še ni naprodaj kot samostojni izdelek, so pa napovedali, da bo v kratkem na voljo strankam Alibabinih oblačnih storitev. Novost je dobrodošla za kitajsko digitalno industrijo, saj prihaja ravno v času, ko tamkajšnja podjetja zaradi trgovinskega spora z ZDA stremijo k zmanjšanju odvisnosti od tujih tehnologij.