ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Matej Huš

18. dec 2020 ob 17:36:38

ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat zanikale kakršnekoli povezave s kitajsko vojsko. Že septembra je sicer ministrstvo zahtevalo, da se izvozniki občutljive tehnologije SMIC-u registrirajo za izvozne licence. Med odmevnejšimi imeni na črni listi sta tudi Huawei in ZTE, ki sta tam že dlje, pa tudi na primer proizvajalec nadzornih kamer Hikvision. Razlogi pa so zelo različni, saj Hikvisionu očitajo sodelovanje pri zatiranju Ujgurov.