EU še ni zadovoljna z Boeingom 737 Max in ne bo verjela ZDA

Matej Huš

8. sep 2019 ob 18:34:31

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je sporočila, da ne bo priznala izsledkov in certifikatov ameriške letalske agencije (FAA) glede varnosti letal Boeing 737 Max. Namesto tega bodo morala letala skozi celoten postopek testiranja še v Evropi, kjer ga bo vodila EASA. Boeing si prizadeva, da bi omenjena letala ponovno poletela v zadnjem četrtletju tega leta, a še ni jasno, ali jih bo FAA sploh dovolj hitro certificirala. V EASA bo trajalo še dlje, omenja pa se tudi možnost dodatnega usposabljanja pilotov.

Boeingi 737 Max so prizemljeni od marca letos, ko je postalo jasno, da sta lanska in letošnja nesreča dveh letal povezani s pomanjkljivostmi v dizajnu. Letali sta v Indoneziji in Etiopiji zelo verjetno padli z neba zaradi novega sistema MCAS, ki ob previsokem vpadnem kotu letalo usmeri proti tlom, da ne bi izgubilo vzgona. Ker se sistem zanaša samo na en senzor, je ob odpovedi senzorja računalnik usmeril obe letali proti tlom. Boeing je obljubil popravke sistema. Med preiskavo pa se je pokazalo, da je bil nadzor precej pomanjkljiv, saj FAA zaradi prevelikega obsega dela precejšen del preizkusov delegira kar proizvajalcu, ki mora sam jamčiti za svoj dizajn in izvedbo. Z drugimi besedami: Boeing je nadzoroval sam sebe.

Ali bodo letala spet poletela oktobra, je vprašanje. Boeing je pripravil popravek, sedaj pa ga morajo regulatorji pregledati. MCAS odslej upošteva oba senzorja vpadnega kota in če se vrednosti ne ujemata, se avtomatično izključi. EASA je že aprila sporočila, da ne bo delegirala pregleda dizajna FAA, temveč ga bo preučila in potrdila neodvisno. Sedaj pa je EASA dodala še, da bo potreben dodaten in temeljit pregled letala, ki bo presegal zgolj samo spremembe zaradi zadnjega popravka. To pomeni, da bo EASA ponovno preverjala celotno letalo.

Doslej se še ni zgodilo, da bi kakšno večje letalo imelo dovoljenje za lete v ZDA in prepoved v EU. Če FAA in EASA ne bosta usklajena, se lahko za nekaj časa zgodi, kar bo povzročilo veliko težav letalskim družbam pri načrtovanju poletov. EASA je potrdila, da s trenutno Boeingovo idejo o odpravi težav z MCAS-om še ni zadovoljna. Prav tako terja več testov, ki bodo pokazali, da so letala varna tudi brez MCAS, ki se sedaj izključi, če senzorja kažeta navzkriž. To bo dalo odgovor na očitke, ki smo jih v preteklosti pogosto slišali - da je celoten dizajn Boeinga 737 Max nestabilen. To verjetno ne bo držalo, se pa potrjuje, da letalo ni dovolj podobno prejšnjim verzijam modela, da bi lahko piloti s starimi licencami (type rating) vozili nove avione brez dodatnega usposabljanja. Medtem ko FAA verjame, da je računalniško usposabljanje dovolj, EASA meni drugače in bo verjetno zahtevala dodatna usposabljanja.