Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Matej Huš

2. nov 2019 ob 10:53:32

Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z ukinitvijo gostovanja še niso iztekle. Veleprodajne cene se namreč še vedno znižujejo in od 1. 1. 2020 ne bodo smele presegati 3,5 evra na gigabajt (brez DDV), od leta 2021 3,0 evra na gigabajt in leta 2022 2,5 evra na gigabajt. Operaterji lahko v primeru prekomernega (nepoštenega) gostovanja zaračunavajo pribitke največ v višini veleprodajne cene, medtem ko se količina vključenih podatkov v gigabajtih izračunava po formuli 2p/3.5, kjer je p cena mobilnega paketa brez DDV evrih.