Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Matej Huš

22. mar 2020 ob 12:25:28

Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik pred tem za tretjino povečali vključene količine podatkov v vse pakete, ki bo veljala trajno. Ker prestop na drug paket sredi mesečnega obračunskega obdobja ni mogoč, lahko uporabnik dodatnih 5 GB kupi, kasneje pa preide na drug paket.

V A1 Slovenija pa so opozorili, da lahko tovrstne akcije obremenijo omrežje. Ker želijo zagotoviti normalno delovanje, tovrstnih ugodnosti ne načrtujejo, so še dejali. So pa povedali, da bodo naročnikom televizije nudili brezplačno shemo L. Iz T-2 so sporočili, da v tem trenutku še nimajo informacij, kdaj in kako bodo ponudbo prilagodili za mobilne uporabnike, so pa televizijskim naročnikom odprli dodatno programsko shemo (XL HD) in programski paket (Voyo, Grand Slam X). V Telemachu so odklenili dodatne programe za televizijske naročnike (EON Premium razen HBO), količine podatkovnega prenosa pa za zdaj ne nameravajo povečati. Pri Bobu v tem trenutku ne načrtujejo dviga količine podatkov ali drugih sprememb.