Huaweijev operacijski sistem HarmonyOS je tu

Matej Huš

9. avg 2019 ob 23:10:26

Po napovedih smo ga vendarle dočakali. Huawei je na Huawei Developers Conference uradno predstavil svoj prihajajoči operacijski sistem, ki se imenuje HongMeng ali po zahodno HarmonyOS. Izvršni direktor Richard Yu je pojasnil, da razvoj poteka že od leta 2017, prve naprave z njim pa bodo predstavili ta konec tedna. Šlo bo za pametne televizorje in "pametne zaslone", karkoli že to pomeni (najbrž nekaj podobnega kot Google Home Hub).

HarmonyOS je operacijski sistem, ki so ga začeli razvijati že pred sporom z ameriško vlado, so pa zadnja nesoglasja še katalizirala njegov razvoj. Huawei ga opisuje kot operacijski sistem z mikrojedrom za vse scenarije, ki bo tekel na različni napravah, piscem aplikacij pa naj bi omogočal visoko prenosljivost (write once, run everywhere). Aplikacije za Android na novem sistemu ne bodo tekle, naj bi bilo pa sorazmerno enostavno ustrezno spremeniti androidne aplikacije. HarmonyOS bo podobno kot jedrni del Androida odprtokoden.

Čeprav je Huawei posvetil ogromno besed prednostim novega operacijskega sistema in mestoma že prav nemarnemu kritiziranju Androida, bo HarmonyOS za zdaj ostal drugorazredni operacijski sistem. Huawei pravi, da je to načrt B in da bo večina telefonov za zdaj ostala na Androidu, HarmonyOS pa naj bi v neki nedoločljivi prihodnosti prevzel primat. Če vas to spominja na Tizen OS, ki ga je svoj čas pilil Samsung, niste edini. Njegova usoda je bila klavrna, saj je služil kot vzvod pri pogajanjih z Googlom, nikoli pa ni imel resnega namena zamenjati Android. Veliko je odvisno tudi Američanov. Huawei Mate 30 še ni dobil certifikata, da lahko uporablja Google Play Services in če ga do izida ne bo, utegne nanj priti HarmonyOS.