Ko napade malware, se bolnišnice ustavijo

Matej Huš

2. okt 2019 ob 17:34:01

Moderne bolnišnice so že tako digitalizirane, da je njihovo delovanje brez delujočega informacijskega sistema močno moteno. V zadnjih letih to ponovno spoznavamo, kadar jih napade kakšen zlonamerni virus. Ta teden imajo težave v treh ameriških in sedmih avstralskih bolnišnicah, kjer morajo zaradi napada malwara zavračati vse bolnike razen tistih v kritičnem stanju.

Tri bolnišnice v Alabami je napadel izsiljevalski virus, katerega imena še niso razkrili. Zaradi tega so v DCH Health System, kamor sodijo bolnišnice, močno omejili obseg delovanja bolnišnic. Brez delujočega informacijskega sistema so prenehali sprejemati nove bolnike (razen tistih, ki jih ne smejo odkloniti). Prav tako odpadajo pregledi in ambulante.

Podobne težave imajo tudi v Avstraliji, kjer je prizadetih sedem bolnišnic v zvezni državi Viktorija. Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo so morali izključiti del računalniških sistemov, ki se nanašajo na kartone pacientov, naročanje in upravljanje. Kjer je to možno, so prešli nazaj na ročno vodenje evidenc, dokler sistema ponovno ne vzpostavijo. To utegne trajati več tednov.

V preteklosti so bile različne bolnišnice po svetu že večkrat žrtve napadov izsiljevalskih virusov. Avgusta jo je skupila tudi skupina Lekarne Ljubljana, pred dvema letoma pa je WannaCry onesposobil britanske bolnišnice. V nekaterih primerih so bolnišnice na koncu tudi plačale odkupnino, ker je bil to najenostavnejši način za obnovitev podatkov.