Hekerji napadli univerzitetni klinični center v Brnu

Matej Huš

13. mar 2020 ob 20:56:27

Drugo največjo bolnišnico na Češkem, univerzitetni klinični center v Brnu, je prizadel hekerski napad, zaradi česar so morali odpovedati vse nenujne operacije in nekatere bolnike prestaviti v druge bolnišnice. Podrobnosti o napadu še niso znane, ga je pa danes potrdil češki urad za internetno in informacijsko varnost (NÚKIB), takoj ko so izvedeli zanj. Napad je potrdil tudi češki premier Andrej Babiš.

V bolnišnici policisti, računalniških strokovnjaki in NÚKIB ugotavljajo, kaj se je zgodilo in kako čim prej vzpostaviti normalno delovanje bolnišnice. Direktor bolnišnice Jaroslav Štěrba je za češke medije dejal, da nekateri sistemi delujejo, a da je odpovedal informacijski sistem, tako da ni možno prenašati podatkov med sistemi in dostopati do baz podatkov. Poleg glavnega kliničnega centra sta prizadeti tudi pediatrična klinika in porodnišnica. Napad se je zgodil okrog 2. ure ponoči.

Bolnišnica se ni ustavila, je pa delo zaradi ročnega pisanja izvidov in receptov upočasnjeno. Zaradi tega so nekatere bolnike preusmerili drugam, odpovedali pa so tudi vse nenujne operacije. V nekaj dnevih naj bi stanje normaliziralo, zamude pa odpravile.

Ker so trenutno na Češkem razglašene izredne razmere, bodo napad na bolnišnico obravnavali strožje, je dejal državni tožilec Pavel Zeman. To bo štelo kot oteževalna okoliščina pri pregonu storilcev, kar lahko prinaša višje zagrožene kazni. To ni prvikrat, da je bila kakšna bolnišnica žrtev informacijskega kolapsa. Poleg neciljanih napadov, kakršen je bil WannaCry na britanske bolnišnice, so se že dogajala tudi organizirana izsiljevanja.