Največja bolnišnica v New Jerseyju plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Matej Huš

17. dec 2019 ob 20:44:38

Največji sistem bolnišnic v New Jerseyju je zaradi napada z izsiljevalsko programsko opremo plačal odkupnino hekerjem, so potrdili v Hackensack Meridian Health (HMH). HMH je neprofitni zdravstveni sistem s šestimi milijardami dolarjev letnega prometa, ki vključuje 17 bolnišnic, negovalnih bolnišnic in zdravstvenih domov. Hekerski napad jih je prizadel 2. decembra letos in za pet dni popolnoma ohromil delovanje bolnišnic. Odpovedovali so posege in operacije, tudi že sprejeti bolniki so imeli težave.

Sedaj se delovanje vrača v ustaljene tirnice, k čemur je pomagalo tudi plačilo odkupnine. Po zagotovilih pristojnih ni nobenih indicev, da bi hekerji prišli do podatkov o bolnikih ali zaposlenih. So pa hekerji onesposobili sisteme za naročanje in zaračunavanje storitev, zaradi česar so odpovedali približno 100 nenujnih posegov. V bolnišnici so potrdili plačilo odkupnine, niso pa razkrili podrobnosti, torej zneska in koliko podatkov ter kako so jih obnovili. Pojasnili so, da zaradi interesov preiskave šele sedaj razkrivajo, kaj se je zgodilo.

Dejanje bolnišnic je v nasprotju s priporočili FBI, ki odsvetuje plačevanje odkupnin. Tudi Microsoft je te dni vnovič ponovil, naj uporabniki ne plačujejo odkupnin. Za številne napade se slej ali prej najdejo načini za odklep podatkov, a kaj ko bolnišnice pogosto ne morejo počakati, saj bolniki nimajo časa čakati na ključ za odklep.

Izsiljevalski napadi se sicer množijo. Minuli teden so napadali tudi michigansko javno podjetje Lansing Board of Water and Light, medtem ko so napadali na bolnišnice že stalnica.