Lekarne Ljubljana žrtev izsiljevalskega virusa

Dare Hriberšek

8. avg 2019 ob 16:43:15

V začetku tedna so uporabniki naleteli na zaprta vrata poslovalnic Lekarn Ljubljana. Poslovanje jim je onemogočil za zdaj še neznani ransomware, ki je prizadel njihov informacijski sistem. Izdajali so lahko le zdravila na fizične, torej papirnate recepte, pa še to le tiste, za katere ni potrebno doplačilo. Incident zdaj preiskujejo organi pregona ter drugi regulatorji, v lekarnah pa so po lastnih besedah v zaključni fazi ponovne vzpostavitve sistema, med drugim so po treh dneh že odprli nekaj lekarn, ki poslujejo normalno.

Na ključno vprašanje ali so bili v napadu ogroženi tudi osebni podatki pacientov, za zdaj še ni odgovora, informacijski pooblaščenec je zato po uradni dolžnosti uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad Lekarno Ljubljana, v okviru katerega bo preverjal ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.

Še bolj žgoče pa čakamo odgovor, na kakšen način so situacijo z okužbo razrešili, pri čemer bi bilo še posebej zanimivo izvedeti ali je gospodarska družba, ki deluje kot javni zavod, morda plačala odkupnino.