Nemčija z zakonom nad end-to-end šifriranje?

Dare Hriberšek

27. maj 2019 ob 16:19:32

Kot je konec tedna poročal Spiegel, je nemški notranji minister Horst Seehofer napovedal sprejem zakonodaje, ki bo od ponudnikov telefonije in neposrednega sporočanja zahtevala, da na zahtevo sodišča predložijo vsebino sporočil v navadni tekstovni obliki. V nasprotnem primeru jih čaka blokada delovanja v Nemčiji, v praksi pa bi to pomenilo prepoved end-to-end enkripcije v tej državi. Morda je treba omeniti, da je minister Seehofer, sicer prihaja iz CDU, znan po svojih trdoročnih prebliskih glede migrantov in varnosti nasploh.

Na napoved so se že negativno odzvali nekateri nemški ponudniki storitev za sporočanje, med njimi Threema in Wire, ki so pred leti - zlasti po razkritjih Edwarda Snowdna, da prisluškujejo tudi domnevni zavezniki - našli tržno nišo v varni komunikaciji. Njihove storitve namreč temeljijo na zaupanju uporabnikov v varnost, zato bi na dolgi rok najverjetneje ostali brez strank.

Nemška zakonodaja sicer že zdaj omogoča organom pregona, da se dokopljejo do vsebine šifriranih pogovorov, a le z namestitvijo "državnih" trojancev na ciljno napravo, s čimer lahko dostopajo do sporočil še preden so ta šifirirana. Ministrova napoved morda kaže na posnemanje avstralske zakonodaje, sprejete konec lanskega leta. Ta ponudnikom šifriranih komunikacij nalaga puščanje odprtih stranskih vrat, ki jih lahko nato za prisluškovanje uporabijo državni organi. Sprejetje zakona že ima posledice za avstralska IT podjetja, ki so pred časom vlado posvarila, da zaradi tega že izgubljajo posle.