Odprto pismo, izzvano z nespodobnim povabilom britanskih obveščevalcev

Dare Hriberšek

30. maj 2019 ob 20:46:00

Petdeset tehnoloških podjetij, civilnih združenj in varnostnih strokovnjakov se je podpisalo pod odprto pismo, v katerem so obsodili predlog britanskega GCHQ (Government Communications Headquarters), po katerem bi obveščevalcem po potrebi omogočili prisluškovanje šifriranim komunikacijam. Med precej ogorčenimi podpisniki pisma so denimo tudi Google, Apple in WhatsApp.

Predlog, ki sega že v lanski november, je ponudnike neposrednega sporočanja pozival, naj v vsako komunikacijo dodajo še skritega tretjega prejemnika - na "CC" bi bili seveda obveščevalci - ki bi na ta način sporočila dobivali istočasno kot originalni prejemniki. Predlagatelja, šlo je za dva zaposlena iz GCHQ, sta idejo argumentirala s pojasnilom, da nič kaj bolj invazivna, kot je priklapljanje na žice pri prisluškovanju nešifriranim komunikacijam. Puščanje odprtih stranskih vrat, doslej priljubljena, a varnostno precej sporna rešitev obveščevalnih služb, tokrat ni prišla na plano.

Podpisniki pisma odgovarjajo, da bi upoštevanje predloga resno zamajalo varnost in zaupanje njihovih uporabnikov. Najprej zato, ker bi to od ponudnikov zahtevalo prikrito vrivanje dodatnega šifrirnega ključa v komunikacijo, s čimer bi razprava dobila dodatnega, vladnega člana. Dalje pa tudi zato, ker bi morali zaradi sprememb pri šifriranju precej prilagajati svojo programsko opremo, obenem pa uporabnike zavajati z skrivanjem obvestil, da se je razpravi pridružil nov, nepovabljen član. "Velika večina uporabnikov se zanaša na svoje zaupanje v ugled ponudnika, ki jim bo zagotavljal tak način preverjanja istovetnosti, da bodo lahko vedno prepričani, kdo so ljudje na drugi strani žice. Ter, da pogovoru prisostvujejo samo oni in nihče drugi. GCHQjev predlog v polni meri spodkopava to zaupanje," so še zapisali.

Na pismo so se že odzvali tudi že pri GCHQ, in sicer, da se zahvaljujejo za začetek razprave, s katero bodo nekoč morda zaustavili teroriste in da je bilo vse skupaj mišljeno zgolj kot začetna točka iskanja bodoče rešitve.