Bill Gates: razbitje tehnoloških gigantov je slaba ideja

Matej Huš

22. sep 2019 ob 13:00:06

V ZDA se v zadnjih mesecih sprva sramežljivo, sedaj pa že pogumneje pojavljajo zamisli, da bi bilo treba velike tehnološke gigante (Facebook, Amazon, Google, Apple) prisilno razbiti na manjša podjetja. V ZDA so se namreč letos začele preiskave Googla, Facebooka, Apple in Amazona zaradi oviranja konkurence.

Bill Gates je v intervjuju za Bloomberg dejal, da je po njegovem mnenju to zelo slab predlog, saj bi namesto enega podjetja, ki zlorablja svoj položaj, preprosto dobili več podjetij, ki počno isto. Meni, da bi namesto tega morali strožje nadzorovati in regulirati podjetja ter neprimerna vedenja jasno razglasiti kot nezakonita. Pravi, da podjetja trenutno delujejo zakonito in da je problem v pomanjkljivi zakonodaji, ki jim omogoča, da s svojimi inovacijami povzročajo tudi številne negativne vplive na družbo. Dodaja, da se ne spomni, kdaj bi na zadnje prisilno razdelili kakšno veliko podjetje. Zadnja večja delitev se je zgodila leta 1982, ko so Bell Systems oz. AT&T razkosali na osem regionalnih operaterjev.

Gates ima z grožnjami o razdelitvi številne izkušnje. Konec 90. let se je pravosodno ministrstvo lotilo Microsofta zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja in predlagalo tudi razdelitev podjetja. Ko je Microsoft izgubil, bi se bil moral razdeliti, a se je po pritožbah ministrstvo odločilo, da tega ne bo več zahtevalo. To se torej ni zgodilo, a je podjetje moralo pristati na nekaj ukrepov, ki so bili namenjeni krepitvi konkurence.