Skoraj vse ameriške zvezne države preiskujejo Google

Matej Huš

10. sep 2019 ob 23:59:03

V ZDA se je začela velika preiskava Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Generalni državni tožilec v Teksasu Ken Paxton je sporočil, da se je začela usklajena preiskava, v kateri sodeluje 48 ameriških zveznih držav, zvezno okrožje Washington DC. in Portoriko. Le Kalifornija, kjer ima Google sedež, ter Alabama nista udeleženi v preiskavi. Preiskavo koordinirajo v Teksasu, kjer bodo potekali tedenski sestanki zainteresiranih sodelujočih. V prvi fazi so podjetju poslali zahtevek po dodatnih informacijah, kasneje pa bodo ugotavljali, ali Google krši protimonopolno zakonodajo.

Trenutno je pod drobnogledom digitalno oglaševanje, kjer ima Google primat. Google ima v ZDA 37-odstotni tržni delež na področju digitalnega oglaševanja, kar je precej več od Facebooka z 22 odstotki na drugem mestu. Amazon ima recimo 9 odstotkov. Še večja je Googlova prednost na področju oglaševanja pri iskanju, kjer ima 75-odstotni delež, Microsoft (Bing) pa na primer 7-odstotnega. Ni pa rečeno, da bo to edini fokus preiskave, saj se bo ta širila glede na nove odkrite informacije, so povedali v Teksasu. Pričakovati je, da se bo preiskava kmalu razširila še na ostale dejavnosti podjetja Alphabet, ki je Googlovo starševsko podjetje.

To sicer ni prva tovrstna preiskava v ZDA v zadnjem času. Pravosodno ministrstvo je julija začelo širšo preiskavo, v kateri so pod lupo Google, Apple, Facebook in Amazon. Že junija pa so v predstavniškem domu začeli podobno parlamentarno preiskavo. V petek pa so v New Yorku začeli preiskovati tudi Facebook. Google se je na vesti o veliki preiskavi odzval s spravljivimi besedami, da so vedno tvorno sodelovali z regulatorji in da bo tako tudi v prihodnje.