Razdelitev Hewlett-Packarda bo odnesla 10 odstotkov zaposlenih

Matej Huš

16. sep 2015 ob 14:12:55

Do konca oktobra bo končana razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dve podjetji, s katero želijo izboljšati svojo učinkovitost, kar bo prineslo tudi veliko presežnih delavcev. Podjetje se bo razdelilo na HP Inc., ki bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, ki bo skrbel za programsko opremo, storitve, poslovno opremo, strežnike itd.

V HP Enterprise bodo odpustili 25.000-30.000 ljudi, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov vseh zaposlenih, so včeraj sporočili iz podjetja. Ob tem dodajmo, da so 55.000 ljudi v zadnjih letih pod vodstvom nove izvršne direktorice Meg Whitman že odpustili. Z ukrepi nameravajo privarčevati 2,7 milijarde dolarjev letno. V zadnjem letošnjem četrtletju bodo zaradi reorganizacije in odpuščanj utrpeli dodatni strošek v višini 2,7 milijarde dolarjev, ki pa se že v prihodnjem letu po predvidevanjih povrnil. Nekoliko milejši bodo v HP Inc, kjer bodo odslovili 3300 zaposlenih.

HP se že nekaj let ubada s padanjem dobička. Leta 2010 je ta dosegel 8,76 milijarde dolarjev, od takrat pa se vztrajno krči in je lani padel na pet milijard dolarjev. Podobno padajo tudi prihodki, dodatno pa je stvari zapletel katastrofalen prevzem Autonomyja leta 2011, ki je podjetje stal 12 milijard dolarjev, potem pa je prinesel še vsaj toliko izgube. V prihodnjih letih se bo HP Enterprise osredotočil na področja z višjo dodano vrednostjo, denimo analitiko, storitve v oblaku ipd. HP Inc bo poskrbel diverzifikacijo tako med strankami, saj je bil v preteklosti HP nevarno in nesorazmerno odvisen od nekaj velikih strank, kot tudi izdelki. Veliko priložnost vidijo v 3D-tisku.