Francoski finančni minister: EU potrebuje svojo kriptovaluto

Dare Hriberšek

14. sep 2019 ob 12:04:50

Bruno Le Maire, francoski minister za finance, je na srečanju s kolegi iz držav članic v Helsinkih izjavil, da bi EU morala razmisliti o lastni javni kriptovaluti, in s tem ustvariti nekakšno protiutež Facebookovi Libri. Dejal je še, da se bodo prvi pogovori o tem pričeli že prihodnji mesec. Kot smo poročali pred dnevi, želi Facebook libro registrirati v Švici.

Le Maire je znova ponovil strahove, ki jih je Francija nekajkrat izrazila zadnje dni, namreč, da bi libra lahko škodovala potrošnikom, pa tudi načela suverenost EU. Zato po njihovem mnenju pod danimi pogoji ne bi smeli dopustiti njenega širjenja na ozemlju unije.

Države članice je pozval, da kot prvi protiukrep čimprej znižajo stroške in čas izvajanja plačil znotraj meja unije. Plačila v realnem času so namreč mogoča že vse od leta 2017, a je k projektu do zdaj pristopila zgolj približno polovica bank.

Minister je še povedal, da bi članice morale ponovno razmisliti svoj pristop do reguliranja kriptovalut. Kar pa bo težko, saj regulatorji že nekaj časa razpravljajo samo o tem, kako naj bodo kriptovalute sploh obravnavane. Kot vrednostni papirji, kot plačilna storitev ali kot valuta? Dalje, tudi med državami članicami so pogledi zalo različni. Malta je denimo že vzpostavila lastno, precej liberalno zakonodajo, s katero želi privabiti startupe s področja blockchaina in bi zelo verjetno nasprotovala načrtom z bolj konservativnim pristopom do urejanja problema kriptovalut.