Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Dare Hriberšek

27. jun 2020 ob 16:57:33

Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi vključujejo še vzpostavitev Facebookovega informacijskega centra za volitve, s čigar povezavo bodo opremljene vse objave, ki bodo vsebovale vsebino, povezano s tem dogodkom. 72 ur pred glasovanjem bodo tudi proaktivno spremljali vse objave in poskušali preprečiti vplivanje na volilni izbor in udeležbo. Kot primer navajajo objavo, ki bi v določenem območju razglašala izbruh COVID-19, kar bi zagotovo vplivalo na tamkajšnjo udeležbo. Podobno kot Twitter bodo uvedli tudi kategorijo objav, ki so sicer neprimerne in v nasprotju s standardi platforme, a je kljub temu v javnem interesu, da ostanejo objavljene, pri tem pa primerno označene. Take primere je po Zuckerbergovih besedah letno moč prešteti na prste ene roke.