Facebook pred EU volitvami zaostril pogoje političnega oglaševanja

Dare Hriberšek

31. mar 2019 ob 00:37:45

Nekaj naslednjih tednov bodo vsi politični oglasi na Facebooku v državah članicah EU opremljeni s podatki o tem kaj oglašujejo, kdo je plačnik oglasa in koliko je zanj plačal, ter na kateri del populacije oglas cilja. Ukrep je namenjen v vzpostavitvi transparentnosti in preprečevanju zlorab v času do volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v mesecu maju.

Poleg tega bodo morali biti vsi oglaševalci, da bi smeli objavljati oglase povezane z evropskimi volitvami, registrirani pri volilnem organu v svoji državi. V ta namen bodo morali pred objavo predložiti potrebne dokumente in pristati na preverjanje njihove lokacije. Facebook pa bo s kombinacijo opozoril uporabnikov in samodejnih sistemov nadzora poskušal vzdrževati red.

Obenem bodo, podobno kot je bila v času nedavnih volitev praksa že v Indiji, Veliki Britaniji in ZDA, vsi politični oglasi naslednjih sedem let arhivirani v posebni knjižnici, skupaj s podatki o doseženih ogledih in demografskimi podatki publike. Facebook je za lažje spremljanje teh podatkov razvil posebno orodje, na voljo pa je dal tudi API, da bi lahko novinarji, regulatorji ter civilno-družbene skupine lažje nadzirali politično oglaševanje.

A ukrep je že naletel na neodobravanje evropskih političnih strank, zlasti tistih, ki delujejo v več ali vseh državah članicah. Facebook obtožujejo oviranja, zaradi katerega svojih oglasov ne bodo morali hkrati objaviti za državljane več članic oz. si bodo morali omisliti oglaševalskega posrednika za vsako državo članico posebej. Na podobno težavo bo naletel tudi Evropski parlament, če in ko bo želel volivce pozvati k oddaji svojega glasu.