YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Jurij Kristan

22. avg 2019 ob 09:24:20

YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu pritožb hitro ukrepali in večino vsebine že vrnili na splet ter se opravičili za nerodnost. Kljub temu pa še ni čisto jasno, kje se je zalomilo, saj niso povedali, ali se je zaštrikal njihov algoritem - kar bi bilo glede na obseg odstranjene vsebine najbolj logično - ali pa je napako napravil tudi kateri od človeških moderatorjev. Kako natančno poteka moderacija na YouTubu, namreč v bistvu ne vemo. (So se kateremu od ljudi zasmilili nesrečni roboti, ki jih je nasprotnik prav nasilno razmontiral?)