CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Matej Huš

7. jan 2014 ob 21:30:10

Dolga leta je bila znamka McAfee sinonim za računalniško varnost, saj je bil njihov protivirusni program zelo priljubljen. Podjetju, ki ga je leta 1987 ustanovil John McAfee, je slava počasi splahnela, program pa je postajal čedalje slabši. Konec prvega desetletja tega tisočletja je bil McAfee tako zanič program, da je bilo veliko vprašanje, kaj se bo s podjetjem sploh zgodilo.

John McAfee je iz podjetja odšel že leta 1994. Leta 2011 se je razburkana pot McAfeeja končala, ko ga je za 7,7 milijarde dolarjev kupil Intel in vključil v svoje izdelke. Škoda je bila tedaj že storjena, saj si je McAfee pridobil tako slab ugled, da so se številni uporabniki spraševali, kaj neki bodo s tem kosom programske opreme sploh storili. Intel se ni dal motiti in je iz njega dejansko napravil, kar se je storiti dalo.

Znamka McAfee je v Intelu ostala živa vse do danes, ko so najavili njeno upokojitev. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je povedal, da novi izdelki ne bodo imeli več naziva McAfee, ampak se bodo imenovali Intel Security. Logotip z rdečim ščitom bo ostala, spremenilo se bo le ime. Drugih sprememb ne bo, serija bo še vedno vzdrževana, bo pa Intel nekatere dele brezplačno ponudil za mobilne naprave (iOS in Android). Točne časovnice Intel ni razkril.

Zlobni jeziki upokojitev blagovne znamke že povezujejo z ostalim dogajanjem okrog John McAfeeja, ki je bil pred letom dni aretiran v Guatemali zaradi tiralice, ki so jo za njim zaradi drog razpisali v Belizeju. Na koncu so po zdravstvenih in pravnih zapletih izgnali v ZDA. In tudi McAfee je zadovoljen s potezo, saj mu po lastnih besedah omogoča, da se končno reši povezave z najslabšim kosom programske opreme na svetu. Svoje nezadovoljstvo s tem, kar je program postal, je že McAfee večkrat javno izrazil (glej video).