Razvoj Boeinga 737 Max oviralo varčevanje, FAA gledal stran

Matej Huš

29. jul 2019 ob 22:52:51

Boeingi 737 Max, ki so zaradi dveh nesreč prizemljeni od letošnjega marca, še nekaj časa ne bodo leteli. Boeing upa, da bodo letalo uspelo popraviti in predvsem popravek certificirati v začetku zadnjega četrtletja, medtem pa na dan prihajajo nove informacije o varčevanju in ubiranju bližnjic pri razvoju tega letala.

Nekdanji Boeingov inženir in vodja ekipe za model 737 Max Adam Dickson je v intervjuju za BBC povedal, da za razvoj letala niso imeli dovolj denarja. Inženirji so bili ves čas pod velikim pritiskom, naj znižujejo stroške, in jasne cilje, za koliko jih je treba oklestiti. Hkrati so od inženirjev pričakovali, da nove funkcije na letalu označijo kot manjše izboljšave, s čimer so zmanjšali strogost pregleda regulatorja. Agencija za letalstvo (FAA) namreč nove funkcionalnosti podrobneje pregleda kakor nadgradnje obstoječih. Cilj je bil novosti prikazati kot tako podobne prejšnjemu dizajnu starejših 737, da ne bi potrebovale novega certificiranja.

Glavni problem je seveda sistem MCAS, ki se je vključil, ko je letalo začelo preveč dvigovati nos. V teh primerih bi MCAS avtomatično spustil nos, s čimer bi upravljanje letala postalo dovolj podobno starejšim modelom, da piloti niso potrebovali prešolanja. Toda MCAS je uporabljal le podatke enega senzorja, ki se lahko pokvari - kar se je domnevno zgodilo v obeh strmoglavljenih letalih. Boeing trdi, da sistem ima varnostni mehanizem, in sicer pilota, ki lahko ob nepravilnem delovanju MCAS izklopi. Toda piloti o MCAS-u po lastnih besedah niso bili poučeni, ker v učbenikih in navodilih za uporabo ni bil omenjen.

Boeing se je na izjave že odzval in zavrnil kakršnokoli ubiranje bližnjic in varčevanje. Zatrdili so, da so varnost, kakovost in integriteta na prvem mestu. Sedaj zaključujejo nadgradnjo firmware, ki jo mora potrditi še FAA. Boeing bo žrtvam obeh letalskih nesreč izplačal 100 milijonov dolarjev (290.000 na osebo), hkrati pa je cena obeh izgubljenih letal skupno 244 milijonov dolarjev. Boeing je v prvem letošnjem četrtletju zaslužil 2,3 milijarde dolarjev, letos in prihodnje leto pa se utegnejo prihodki še zmanjšati. Podjetje namreč opozarja, da bodo verjetno morali zmanjšati ali začasno ustaviti proizvodnjo novih letal 737 Max. Čeprav naročil ne manjka, je vse odvisno od dovoljenj FAA in ostalih regulatorjev po svetu.

Vprašanje je, kako natančno bo FAA preveril novi popravek. Znano namreč postaja, da je FAA izjemno malomarno in površno pregledal 737 Max, saj so večino certificiranja prepustili kar proizvajalcu samemu. Ker se je mudilo, saj je Boeing zamujal za rivalom Airbusom, je FAA v glavnem gledal papirje, letalo pa je preizkušal in certificiral kar Boeing sam. To ni nič nenavadnega, saj se višji kader pogosto rotira med Boeingom in FAA. Med certificiranjem so višji uradniki pogosto preglasovali nižje, ki so izražali kakšne pomisleke. Ko je padlo prvo letalo, je FAA ugotovil, da sploh nima analize MCAS-a, ker ga je v celoti preverjal Boeing. FAA ni vedel, da lahko MCAS letalo usmeri proti tlom, če senzor odpove. To ni edini pomislek, ki so ga imeli pri FAA - skrbelo jih je tudi za motorje, ki so bili preveliki in bi lahko ob razpadu v zraku povzročili škodo na trupu. FAA ni upošteval teh pripomb inženirjev, temveč je podpiral Boeingovo originalno časovnico.