Odkrita nova napaka na Boeingu 737 Max

Matej Huš

28. jun 2019 ob 09:54:15

Ameriška Agencija za civilno letalstvo (FAA) je v Boeingu 737 Max odkrila novo resno pomanjkljivost, ki jo mora proizvajalec odpraviti, preden bodo letala smela spet poleteti. To pomeni, da bodo prizemljena še dlje, kot so prvotno načrtovali. Boeing se je na odkritje že odzval in dejal, da se z odločitvijo FAA strinja in da že pripravljajo programski popravek, ki bo odpravil novoodkrito ranljivost. Letala, ki so prizemljena vse od marca letos zaradi lanske in letošnje nesreče pri vzletu, ki je bila najverjetneje posledica težav pri delovanju MCAS, tako vsaj do 8. julija ne bodo mogla na ponovno testiranje za certificiranje.

FAA bo po popravku potrebovala vsaj dva do tri tedne, da preveri, ali je ustrezen in ali lahko letala spet začno leteti. Ta hip še ni jasno, ali bo moč najnovejšo napako v celoti odpraviti programsko ali pa bo potrebna tudi zamenjava strojne opreme (mikroprocesorja). Niti FAA niti Boeing nista želeli komentirati, kaj točno so odkrili to pot. Znano je le, da je napaka v sistemu za elektronski nadzor letala (flight control system), ki nadzoruje vertikalni stabilizator. Težava je v načinu, kako računalnik obdeluje vhodne podatke in reagira nanje. Oboji pa zagotavljajo, da letalo ne bo šlo v certificiranje, dokler Boeing ne bo odpravil vseh pomanjkljivosti.

Težavo so odkrili
pri testiranju v simulatorju. Piloti so pri težavah s stabilizatorjem (runaway condition) potrebovali dlje od pričakovanj, da so letalo ponovno stabilizirali. To lahko ima pogubne posledice, če se zgodi na nizki višini. Strokovnjaki ob tem pojasnjujejo, da je vsakršno popravljanje letala izjemno zapleteno opravilo, ki traja. Boeing prvi problem, torej napačno delujoč MCAS, ki je zakrivil dve nesreči, popravlja že osem mesecev (od prve nesreče), pa ga še niso uspeli popraviti. Če bi to storili pravočasno, bi se verjetno izognili drugi nesreči. Tretje si ne sme dovoliti nihče, zato letala ostajajo na tleh. Toliko jih je, da jih parkirajo celo na avtomobilska parkirišča za zaposlene.