Meta bo zaradi škandala Cambridge Analytica plačala 725 milijonov dolarjev

Matej Huš

24. dec 2022 ob 11:16:48

Meta, lastnica Facebooka, se je v kolektivni tožbi zaradi afere Cambridge Analytica poravnala. Plačala bo 725 milijonov dolarjev odškodnine, kar je najvišji znesek za kršitve zasebnosti doslej.

Afera sega v leto 2018, ko se je izvedelo, da je Facebook britanskemu podjetju Cambridge Analytica odobril dostop do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov. To so izvedli z aplikacijo This is Your Digital Life, ki jo je uporabljalo 270.000 uporabnikov, a ker je aplikacija pridobila tudi podatke o njihovih prijateljih, je bilo prizadetih več deset milijonov uporabnikov. Velika večina ni niti Facebooku niti Cambridge Analytici nikoli dala dovoljenja za zbiranje in obdelavo teh podatkov. To zbiranje je potekalo v letu 2015, a so ga šele tri leta pozneje razkrili v The New York Timesu. Kmalu zatem je Cambridge Analytica propadla.

Proti Facebooku je bila nato vložena kolektivna tožba, v kateri se je podjetje sedaj poravnalo. Ta vključuje 280 milijonov uporabnikov, ki jim skupno pripada 725 milijonov dolarjev, od česar gre najprej četrtina za odvetniške storitve. Meta v poravnavi ne priznava nobenih nezakonitosti, trdi pa tudi, da so uvedli nove postopke in varovalke, ki preprečujejo podobne incidente v prihodnosti. Poravnavo mora odobriti še sodišče.