Googlovi zaposleni poslušajo vaše pogovore z Google Assistantom

Matej Huš

12. jul 2019 ob 21:21:33

Ta teden je odjeknila vest, da imajo Googlovi zaposleni dostop do pogovorov, ki jih opravljamo s pomočnikom Google Assistant, in da jih tudi sistematično poslušajo. Novinarji belgijske hiše VRT NWS so odkrili, da zaposleni poslušajo te pogovore, da bi izboljšali iskanje. Nekateri izmed teh pogovorov so povsem neškodljivi, drugi pa lahko vsebujejo tudi zelo osebne informacije.

Govorni pomočniki so v zadnjem času postali precej priljubljeni, saj jih imajo Amazon, Google, Apple, Microsoft in drugi. Telefon le na glas vprašamo, kakšno je vreme v Mariboru, pa nam bo odgovoril. Da se ti pogovori snemajo in shranjujejo, je jasno zapisano v pogojih uporabe, ki pa jih večina seveda ne bere. Ne piše pa, da lahko Googlovi zaposleni to poslušajo. Google je celo zatrjeval, da ne prisluškujejo. A resnica je drugačna.

Novinarji VRT NWS so med preiskavo uspeli pridobiti dostop do več tisoč pogovorov, ki jih je Google posnel. Ko se te pogovore predvajali ljudem, ki so na njih posneti, so ti potrdili, da gre res za njihove glasove. Problem pa je, da Google Assistant včasih ne ve, ali naj se vključi. Če rečemo karkoli podobnega frazi Okay Google, bo Assistant začel snemati, četudi tega sploh nismo želeli. In res se je nabralo precej neprimernih pogovorov, ki v nobenem primeru ne bi smeli biti posneti.

Google se je odzval z besedami
, da bo v prihodnosti poizkusil preprečiti curljanje posnetih pogovorov v javnost. VRT NWS je namreč posnetke dobil od enega izmed Googlovih podizvajalcev. Google pojasnjuje, da Assistanta učijo razumevanja čim več jezikov, za kar seveda potrebujejo tako posnetke pogovorov kakor sodelovanje pogodbenih podizvajalcev. Google pravi, da strokovnjaki za jezik pregledajo 0,2 odstotka vseh avdio posnetkov. Eden izmed teh podizvajalcev, ki skrbi za analizo jezika, je kršil pogoje uporabe, s tem ko je posnetke posredoval tretjim osebam, zaradi česar bodo ustrezno ukrepali. Ob tem Google dodaja, da je moč izključiti shranjevanje avdio posnetkov ali nastaviti avtomatični izbris po 3 ali 18 mesecih.

Google tudi ni edini, ki počne kaj takšnega. Tudi Amazon je priznal, da se pogovori z Alexo shranjujejo, dokler jih ne izbrišemo.