Microsoftovi podizvajalci poslušajo nekatere uporabniške pogovore prek Skypa

Matej Huš

7. avg 2019 ob 23:05:39

Minuli mesec smo poročali, da lahko nekateri Googlovi zaposleni in podizvajalci v določenih primerih poslušajo pogovore, ki jih posname Google Assistant. Izkazalo se je, da ni edini, saj tudi Microsoft lahko sliši, kaj se pogovarjamo prek Skypa. Kadar uporabljamo storitev za avtomatično prevajanje, lahko Microsoftovi podizvajalci te pogovore poslušajo, kažejo dokumenti, ki jih je pridobil Motherboard Vice.

Microsoftova spletna stran sicer jasno navede, da se posnetki pogovorov, kadar se uporablja prevajalnik, lahko analizirajo, a nikjer ne piše, da bodo to počeli ljudje. Motherboard je pokazal, da imajo ljudje dostop do zvočnih posnetkov na Skypu, prav tako pa imajo vpogled v pogovore, ki jih posname Cortana. Dostop imajo celo pogodbeni podizvajalci, torej ljudje, ki sploh niso zaposleni v Microsoftu. Microsoft je avtomatski prevajalnik v Skype dodal že leta 2015 in ga odtlej širil in izboljševal. Sicer ga oglašujejo kot delo umetne inteligence (oziroma algoritmov), a za vsakim takim projektom so tudi inženirji, ki popravljajo stranpoti algoritmov. To pa pomeni, da mora vsaj nekaj posnetkov nekdo poslušati in preveriti.

Pri tem velja poudariti, da Microsoft ni edini. Ko so zasačili Apple in Google, sta podjetji začasno prenehali uporabljati ljudi za analizo in prepisovanje pogovorov.