Facebook želi vaše bančne podatke

Matej Huš

6. avg 2018 ob 20:04:02

Facebook ima novo zamisel, kako še okrepi svojo vez z uporabniki. Največje ameriške banke je kontaktiral s predlogom za sodelovanje, ki bi vključevalo uporabo bančnih podatkov njegovih uporabnikov. The Wall Street Journal poroča [odprta povezava], da je Facebook začel pogovore z bankami JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank in Citigroup glede potencialnega sodelovanja v prihodnosti. Končni cilj je ponuditi uporabnikom možnost dostopa do podatkov o kreditnih transakcijah in stanju na računu prek Facebooka.

Facebook razmišlja, da bi uporabnike pritegnil in predvsem zadržal na svojih straneh dlje tako, da bi jim v Messengerju ponudil bančne storitve. Zaradi tega je stopil v stik z bankami in preveril, ali obstaja pripravljenost za sodelovanje. Glavni problem je seveda varovanje osebnih podatkov, kjer ima Facebook precej burno zgodovino, zaradi česar je težko verjeti, da bi banke množično podprle Facebookovo idejo. Facebook je sicer zatrdil, da bančnih podatkov ne bi uporabljal za ciljano oglaševanje ali jih delil z drugimi podjetji. Le v JPMorgan Chase so se odzvali in zatrdili, da ne bodo delili podatkov o svojih komitentih z družbenimi omrežji, zaradi česar so morali nekatere predloge zavrniti.

To ni prvi Facebookov poizkus sodelovanja s finančnimi institucijami. Facebook že sodeluje z American Express, kjer lahko uporabniki prek Messengerja prikličejo uradno podporo uporabnikom. Mastercard komitentom omogoča, da s svojo digitalno denarnico Masterpass nakupujejo pri prodajalcih, ki podpirajo oddajo naročil prek Messengerja. PayPal uporabnikom omogoča pošiljanje denarja prek Messengerja.

Facebook tudi ni edini. Alphabet (Google) in Amazon sta prav tako že stopila v stik z bankami in povprašala, katere podatke bi bilo mogoče dobiti, da bi Google Assistant in Alexa znala osnove elektronskega bančništva.