ICAO: do leta 2050 bo letenje ogljično nevtralno

Matej Huš

10. okt 2022 ob 20:38:18

Članice Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) so v petek sprejele dolgoročni cilj (long-term apirational goal), da bo letalski promet do leta 2050 ostal ogljično nevtralen. Dogovor je sicer nezavezujoč, a predstavlja prvi korak pri prepoznavanju, da predstavlja letalski promet enega pomembnih prispevkov k antropogenim izpustom toplogrednih plinov. Količinsko izpusti predstavljajo 2,5 odstotka, a ker nastajajo visoko v atmosferi, je njihov vpliv nesorazmerno večji. Medtem ko so evropske države želel ambicioznejši dogovor, sta Rusija in Kitajska nezadovoljni že s sklenjenim.

Na skupščini ICAO, ki poteka vsaka tri leta, sklenjeni dogovor predstavlja sklepno dejanje dlje časa trajajočih pogajanj in dogovarjanj. Že na pripravljalnem srečanju julija letos so pripravili predlog dogovora, ki je bil sedaj potrjen. Provizoričen dogovor so letalske družbe sprejele že lani in ob tem pozvale ICAO k usklajenemu ukrepanju, da ne bi imeli različnih pravil v vsaki državi. Čeprav sklenjeni dogovor ni idealen, predstavlja opazen napredek in preprečuje fragmentacijo ukrepanja, so povedali v združenju ameriških letalskih prevoznikov. ICAO sicer nima izvršilne moči, saj gre za posebno agencijo Združenih narodov, vendar pa države običajno sledijo njegovim priporočilom in smernicam.

Čeprav se je 193 članic ICAO dogovorilo, da si bodo prizadevale, da bi letalski promet postal ogljično nevtralen, to ne prinaša električnih letal. V praksi se bo to dosegalo s kuponi, trajnostno pridelanimi gorivi, nasadi dreves (carbon offsetting) in podobno. Tak primer je CORSIA.