V Franciji nič več kratkih letov

Matej Huš

23. maj 2023 ob 21:06:52

V Franciji je začel veljati zakon, ki prepoveduje kratke polete, če obstaja hitra alternativa z vlakom. Čeprav kritiki ukrepa ne pričakujejo opaznega učinka, gre za pomembno sporočilo v boju zoper podnebne spremembe in pri zniževanju emisij ogljikovega dioksida. Zakon je bil sprejet že predlani, sedaj pa se začenja uporabljati.

Notranji leti med mesti, ki jih povezujejo hitri vlaki in zato čas potovanja traja manj kot poltretjo uro, ne bodo več možni. To med drugim pomeni, da se ne bo več letelo iz Pariza v Nantes, Lyon ali Bordeaux. Praktičnih vplivov ne bo veliko, ker Francozi za tovrstne razdalje že sedaj radi uporabijo vlak. Leti med omenjenimi mesti pa ostajajo kot povezovalni leti, torej če ima potnik potem še kakšno povezavo. Prav zato ni pričakovati bistvenega znižanja emisij ogljikovega dioksida. Tako pravi tudi Laurent Donceel, vodja skupine Airlines for Europe.

Prvotni načrti so bili sicer še bolj smeli. Francoska vlada je želela časovno mejo postaviti na štiri ure, a se je Air France/KLM temu močno uprl. Takšen je bil tudi predlog posvetovalnega telesa francoskega predsednika Convention on Climate. Primerjave sicer kažejo, da so notranji leti z vidika izpustov ogljikovega dioksida najbolj škodljiv način prevoza, najboljši pa so vlaki - kakršnikoli.

V Franciji so sicer ta teden predstavili tudi novo strategijo nadaljnjega zniževanja izpustov. Do leta 2030 jih želijo v primerjavi z letom 1990 prepoloviti. Že trenutne emisije so 25 odstotkov nižje od leta 1990, sedaj pa bo treba napredek še pospešiti.