Google pozna vse naše nakupe - in jih nikoli ne pozabi

Matej Huš

5. jul 2019 ob 23:09:59

Da Googlovi roboti preberejo vsa naša elektronska sporočila, ni nobena skrivnost. Na tak način se odstranjuje spam, hkrati pa Googlov Assistant izve dovolj o nas, da nam lahko pomaga: rezervira restavracije, naročuje gume, vpisuje lete v koledar itd. Manj prijetno pa je dejstvo, da vseh teh podatkov nikakor ne moremo pobrisati, četudi v celoti izpraznimo elektronski predal. Google ne pozablja.

Kdor si želi pogledati, kaj vse si je Google zapomnil o dosedanjih nakupih, lahko odsurfa na spletno stran Purchases. Tam niso le nakupi, ki smo jih opravili prek Googlove storitve, temveč vsi običajni nakupi, za katere smo račun, dobavnico, potrdilo ali karkoli podobnega prejeli v Gmail. Google beleži vse. Zato se na primer v koledarju avtomatično znajdejo leti, za katere smo vozovnice prejeli v Gmail.

Google vztraja, da je to koristno, če bi želeli, da Google Assistant ponovno kaj naroči. Trdi pa tudi, da se lahko vse to odstrani, če pobrišemo ustrezna elektronska sporočila iz predala. Izkazalo se je, da to ni čisto res. Četudi pobrišemo čisto vsa elektronska sporočila, bo tedne po tem početju seznam v Purchases še vedno dostopen. Če je dosegljiv tam, viden uporabniku, je jasno tudi v Googlovih strežnikih. Še več, to nas navdaja z upravičeno bojaznijo, da četudi bi ta seznam iz uporabniku dostopnega dela izginil, bi verjetno pri Googlu ostal. Funkcije trenutno ni moč izbrisati ali izključiti.