Google I/O 2018 napoveduje pamet, ki prihaja

Matej Huš

9. maj 2018 ob 01:38:27

Danes je potekal Googlov dogodek 2018 I/O, na katerem je podjetje pokazalo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. V poldrugi uri smo izvedeli podrobnosti o prihajajoči verziji Androida, poleg tega pa smo slišali še o precej novostih, ki nas čakajo v ostalih Googlovih storitvah. Prihodnji Android P, ki bo izšel še letos, ne bo imel več treh značilnih gumbov za navigacijo, temveč enotni dashboard. Gumba Domov ni več, odslej bo treba oddrsati navzgor. Na sploh bo celotna navigacija dajala večji poudarek gestam. Dashboard bo prikazoval tudi osnovno statistiko o uporabi telefona, mogoče pa bo celo nastaviti omejitev, koliko časa lahko zapravimo za posamezno aplikacijo. Telefon bo mogoče tudi vnaprej nastaviti, kdaj naj na pošlje spat in tedaj bo postal siv, brez obvestil in šel v način Ne moti. Android P se trudi, da bi nam dal več nadzora in predvsem odvadil od nenehnega pogledovanja na telefon.

Googlov asistent bo dobil nove glasove, ki jih bo sedaj šest. Poleg originalnega, ki ima ime Holly, na primer prihaja tudi John Legend. Google Assistant je tako dovršen, da lahko kliče ljudi in organizira sestanke in termine, ne da bi ti vedeli, da govorijo z računalnikom. Google je zavrtel posnetek, kako je asistent poklical v frizerski salon in se naročil. Tehnologija se imenuje Google Duplex in predstavlja nov korak v razvoju umetne inteligence. Prihajajo tudi Smart Displays, ki jih je Google premierno napovedal že na CES-u. Na voljo bodo julija. Gre za odgovor na Amazonovo Alexo, ki ima še zaslon.

Pametnejši postaja tudi Gmail, ki je sposoben elektronska sporočila pisati skoraj sam. Poleg funkcije Smart Reply, ki jo poznamo že dlje časa in omogoča hiter prednastavljen odgovor, sedaj dobimo še Smart Compose. Ta še ni čisto končana, a bo v prihodnosti omogočala hitro dokončevanje stavkov, ki smo jih že začeli tipkati. To v resnici ni tako nepredstavljivo - če začnemo pisati Se kmalu, bo Gmail hitro ponudil vidimo.

Google Maps postaja še pametnejši ali vsiljivejši, odvisno od perspektive. Google tako ali tako že ve, kje obedujemo in kupujemo, če imamo vključene lokacijske podatke na telefonu, sedaj pa Maps dobiva dodatne možnosti, ki ga približujejo Yelpu in Foursquaru. Nov zavihek For You omogoča, da sledimo želenim lokalom in trgovinam. Da se ne izgubimo, bo Google Maps dobil tudi pomoč pri navigaciji, ko smo peš. Če telefon s kamero v mesto usmerimo v neko smer, bo Google Maps pokazal interaktivno traso s Street View, kod moramo iti. Uporabno, kadar ne najdemo severa. Za konec omenimo še, da Google Photos dobiva možnosti ločevanja predmetov od ozadja, spreminjanje črnobelih fotografij v barvne, popravljanje svetlosti ipd., vse z uporabo umetne inteligence. Slednji tudi skrbi za izbor novic v Google News.

Če bi torej morali dogajanje z I/O opisati z eno besedo, bi bila ta pametno. Pametni postajajo Googlovi izdelki, za vsem skupaj pa stoji čedalje boljša umetna inteligenca.