Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Matej Huš

25. avg 2018 ob 11:47:35

Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem posnetkov na YouTubu ali orientaciji z zemljevidom Googlu sporočamo precej. Pasivno zbiranje pa poteka brez interakcije uporabnika, denimo s telefona Android, ko z njim ne počnemo nič. Tudi tak telefon še vedno komunicira z Googlovimi strežniki. Podatke tako Google dobi s platform (Android, Chrome), aplikacij (YouTube, Maps), založniških orodij (Analytics, AdSense) in oglaševalskih orodij (AdMob, AdWords). Na ta način Google gradi profil o uporabniku, ki je v povezavi s ciljanim oglaševanjem veliko vreden.

Pravzaprav si je težko zamisliti svet brez uporabe Googlovih izdelkov, saj bi morali poiskati alternative za iskanje po spletu, ogledovanje videoposnetkov, uporabo zemljevidov, druge pametne telefone itd., hkrati pa bi morali blokirati še vse Googlove storitve na obiskanih spletnih straneh. Alternative seveda obstajajo, a so nekatere bolj druge pa manj uporabne, predvsem pa manj udobne.

Schmidt je ugotovil, da v značilnem dnevu Googlovega uporabnika več kot dve tretjini informacij Google zbere pasivno. Trdi tudi, da ima Google sposobnost povezati anonimne podatke (ki nastanejo, ko nismo vpisani v storitve) z uporabniškim računom dejanskega uporabnika, za kar da ima dokaze. Google trdi, da je to najbolj zavajajoč del študije, saj da zasebnostni (incognito) način v Chromu ne beleži nobenih informacij in ne omogoča prenosa v profil. Google še zagotavlja, da anonimiziranih podatkov, ki se zberejo iz oglaševalskih piškotkov, ne povezuje z uporabniškimi profili.

Študija je ugotovila, da telefon z Androidom Googlu pošlje desetkrat več informacij kot iOS Applu. To so podatki o lokaciji, predvajani glasbi, kupljenih izdelkih, aktivnosti itd. Google dobiva tudi osebne informacije uporabnikov in statistiko uporabe telefona, kar vključuje podatke o rabi aplikacij, konfiguracijo naprave, podatke o varnostnih kopijah itd. V 24 urah je Android 340-krat stopil v stik z Googlovimi strežniki, pri čemer je bila tretjina podatkov lokacijska informacija. Dnevno se je preneslo 11,6 MB podatkov. Kadar pa je uporabnik uporabljal iOS (z nameščenimi nekaterimi Googlovimi aplikacijami), Google ni dobil skoraj nobenih pasivnih informacij.

Google se še posebej potrudi, da sledi lokaciji uporabnika. Poleg GPS-a Google zbira tudi informacije o bližnjih omrežjih Wi-Fi, ki omogočajo zelo natančno določanje lokacije. To se dogaja tudi, če uporabnik izključi Wi-Fi na telefonu. Poročilo ugotavlja, da je Google na dobri poti, da svoj domet še poveča. AMP (Accelerated Mobile Pages), Google Assistant, Google Pay, Photos in Chromebook so storitve, ki bodo v prihodnosti Googlu omogočile zbrati še več podatkov o uporabnikih. Google Docs in Drive kot del Googlovega G Suite v politiki zasebnosti določata, da Google v plačljivi poslovni verziji ne sme prebirati teh podatkov. Za brezplačno različico teh omejitev ni, kar pomeni, da Google tehnično lahko naše dokumente prebira, analizira in ponovno uporabi. Podobno velja za Hangouts in Gmail.