Kaj se zgodi, če nam Google odpove gostoljubnost

Matej Huš

2. nov 2020 ob 20:51:01

Večina uporabnikov interneta ali pametnih telefonov Android uporablja vsaj kakšno izmed Googlovih storitev, ki terja profil in vpis. Najočitnejši primer je elektronska pošta Gmail, jih je pa v resnici še cela nabirka: od koledarja prek imenika stikov do fotografij. Medtem ko njihovo delovanje jemljemo samoumevno, postreže Business Insider z zanimivo zgodbo, kaj se zgodi, ko se Google odloči dolgoletnega uporabnika zakleniti iz storitev.

Gre za razvijalca iger, ki ni želel biti imenovan s pravim imenom. Nekega dne ga je na telefonu pričakalo obvestilo, da so bili njegovi računi pri Googlu onemogočeni zaradi hujših kršitev Googlove politike uporabe. In v trenutku je ugasnilo vse: zaznamki v Chromu, Gmail, koledar itd. Seveda se je na odločitev pritožil, a je Google v odgovoru naslednji dan potrdil prvotno odločitev, da računov nazaj ne bo. Razlogov niso konkretizirali. Čeprav je poizkusil podatke obnoviti s povezavo, ki jo je dobil v elektronskem sporočilu na alternativni naslov, to ni uspelo, ker računa ni bilo moč obnoviti (irrecoverable). S tem so izginili vsi dokumenti v Google Docs, pošta v Gmail, fotografije v Google Photos itd. Takšnih zgodb je med milijoni uporabnikov še nekaj.

V današnjem digitalnem svetu so taka nenačrtovana zaprtja elektronskih predalov velik problem. Ne gre le za elektronska sporočila, saj je v Googlovem primeru na profil vezano vse od opomnikov v koledarju do računa na YouTubu (nekaterih je to poklic). Elektronski predal je tudi osrednja točka za ponastavitev množice gesel in dostavo kupljenih digitalni vsebin, od licenc dalje. Zaradi tega je zelo pomembno, da se razvijajo tudi manjši konkurenčni projekti, ne da vse polagamo v roke na (ne)milost Googlu, Microsoftu, Applu in Amazonu.