Apple Pay prispel v Slovenijo

Matej Huš

26. jun 2019 ob 20:43:07

Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta, s čimer imajo naši forumaši že obilico izkušenj (žal tudi nekaj negativnih, saj lahko banka račun zapre brez obrazložitve).

Apple Pay je Applove storitev za brezstično plačevanje z uporabo NFC, ki jo lahko uporabljajo lastniki telefonov iPhone XS Max, XR, X, 8, 8 Plus, 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus, 6, 6 Plus in SE ter Applove pametne ure. Ko plačilno kartico dodamo v Applovo denarnico, lahko plačujemo kar s telefonom. Pri tem se številka kreditne kartice ne shrani na telefonu ali na Applovih strežnikih, temveč se varno in šifrirano shrani unikatna namenska številka (Device Account Number). Za potrditev transakcije se vsakokrat prenese enolična številka s tehnologijo MDES (Mastercard Digital Enablement Service).