Apple neuradno pripravljen odpreti brezstične plačilne tehnologije tudi konkurenci

Matej Huš

14. dec 2023 ob 08:43:50

Pred poldrugim letom je Evropska komisija začela preiskavo proti Applu zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje, ker naj bi Apple Pay zlorabljal prevladujoči položaj na trgu. Dostop do standardnih tehnologij za brezstično nakupovanje (NFC), ki ga uporabljalo konkurenčne rešitve, pa je Apple omejeval, s čimer je zatrl konkurenco. Poln dostop do NFC je imel namreč le Apple Pay.

Očitno je tudi Apple precenil, da bo Evropska komisija verjetno ugotovila, da krši zakonodajo in mu naložila globo in popravljalne ukrepe. Tako je razumeti Applovo, za zdaj še neuradno pripravljenost, da odpre NFC tudi konkurenci ali pa ji morda celo omogoči dostop do NFC. Reuters poroča , da je Apple pripravljen konkurenci omogoči dostop do svojih sistemov za brezstično plačevanje na napravah iOS. To lahko razumemo kot odprt dostop do NFC ali pa dostop do Apple Paya, pri čemer podrobnosti še niso jasne.

S tem se želi Apple izogniti visoki kazni, ki lahko v skrajnem primeru znaša tudi do 10 odstotkov letnega prometa podjetja.