Volvov avtonomni tovornjak Vera v prvi službi

Jurij Kristan

21. jun 2019 ob 08:45:12

Pri Volvo Trucks so se povezali z dansko logistično firmo DFDS, za katero bodo s svojim rosno novim avtonomnim tovornjakom Vera prevažali tovor med logističnim centrom in ladijskim terminalom v Göteborgu - del poti tudi po javni cesti.

V Volvo Trucks se zaradi splošnega pomanjkanja tovornjakarjev v skandinavskih državah že dalj časa ukvarjajo s samodejno vožnjo. Lansko jesen so tako pokazali avtonomni tovornjak Vera, ki je v prvi vrsti zanimiv zato, ker sploh nima kabine za voznika. Dobrega pol leta so potrebovali za dodatne varnostne preizkuse in zdaj je vozilo pripravljeno za prvo komercialno nalogo. Vršila se bo med logističnim centrom podjetja DFDS in pomorskim terminalom v Göteborgu, pri čemer je najvažnejši poudarek ta, da bodo tovornjaki del poti vozili tudi po javni cesti, ob človeških voznikih. Za začetek bo delovna hitrost omejena na 40 kilometrov na uro, pri Volvu pa pravijo, da je to zgolj varnostni element in da tako vozila kot sistem avtonomne vožnje zmorejo več.

Tehnični podatki o Veri so sicer razmeroma skopi. Vemo, da gre za povsem električno vozilo z nosilnostjo vsaj 32 ton, ki mora za nemoteno delovanje vzdrževati povezavo z nadzornim centrom, od koder ga nadzorujejo ljudje, ki naj bi tudi nosili odgovornost v primerih nesreč. Od tu dalje je veliko neznank; videti je, da ima samo vozilo vgrajeno že večino opreme, potrebne za samodejno vožnjo, saj naj bi se v nadzornem centru ukvarjali predvsem z logističnimi parametri (pretokom tovora ipd.). Kljub temu Vera niti po besedah Volvovih inženirjev v tem trenutku ni mišljena za splošno vožnjo po cestah, oziroma klasičen transport, temveč prvinsko za službo na omejenih prostorih skladišč in tovarn. Skratka, gre za najbolj uvodno fazo Volvovih vozil brez kabin. Mimogrede - za pomoč pri razvoju strojne pameti so se ravno pred dnevi povezali z Nvidio.