Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake

Matej Huš

12. apr 2018 ob 22:21:34

Tesla ni edini proizvajalec, ki pripravlja električne tovornjake. Kot kaže, jo bo prehitel Volvo, ki je danes predstavil prihajajoče električne tovornjake. Prodajati jih bodo začeli prihodnje leto, za sedaj pa so razkrili nekaj podrobnosti.

Šestnajsttonski FL Electric bo zmogel največ 185 kW in konstantno obremenitev 130 kW. Maksimalni navor elektromotorja bo znašal 425 Nm. Na voljo bo v več konfiguracijah, od take z dvema baterijskimi paketoma (100 kWh) do take s šestimi (300 kWh). Najmočnejša različica bo imel doseg okrog 300 kilometrov, sporočajo iz Volva. Tesla je po drugi strani obljubila 500-800 kilometrov dosega. Zaradi tega bodo Volvovi tovornjaki v glavnem namenjeni dostavi v urbanih področjih in odvozu smeti, ne pa prevozu na daljše razdalje. Toda to je le začetek, saj v prihodnosti pripravljajo še več modelov.

Glavno vprašanje je, poleg cene, kako hitro se tak tovornjak napolni. Volvo pravi, da bo na specialnih polnilnicah z enosmernim tokom mogoče baterije napolniti v 1-2 urah, z izmeničnim tokom iz omrežja pa preko noči (10 ur). Volvo bo prve električne tovornjake seveda ponudil v Göteborgu. Preizkusi v Stockholmu, kjer so z njimi poizkusno izvajali nočno dostavo (ker ne ropotajo to ni problem), so bili obetavni. Električni tovornjaki nimajo emisij plinov in ne povzročajo hrupa, če pa jih uporabljamo ponoči, lahko zaradi manj prometa isto pot opravijo v zgolj tretjini časa.

Volvo še zdaleč ni edini, ki se podaja na isti trg kakor Tesla. Prihodnje leto prihajajo tudi Renaultovi električni tovornjaki, dve leti pozneje pa še Daimlerjevi.