Volvovi težki električni kamioni že prihodnje leto

Dare Hriberšek

5. nov 2020 ob 16:58:44

Volvo Trucks namerava leta 2021 prvi pričeti prodajo težkih električnih tovornjakov, polna proizvodnja pa naj bi se začela leto dni pozneje. Vozila so električne različice njihovih siceršnjih modelov Volvo FH, FM in FMX s skupno težo 48 ton. Doseg bo znašal približno 300 kilometrov, odvisno od konfiguracije akumulatorjev, zaradi tega naj bi bila ta vozila namenjena predvsem regionalnemu tovornemu prometu in prevozom v gradbeništvu. V podjetju tako v partnerstvu s podjetjem Swerock trenutno preizkušajo mešalec betona in dvigalo.

Po besedah Rogerja Alma, predsednika uprave, si v zvezi s skupnim stroškom lastništva (TCO), ki poleg cene vozila zajema še operativne stroške, stroške financiranja in drugo, prizadevajo električna tovorna vozila izenačiti z dizelskimi.

Volvo sicer že od leta 2008 prodaja električne avtobuse, lani pa so pričeli s prodajo 27-tonskih kamionov Volvo FE in FL Electric. Še v tem desetletju pa nameravajo ponuditi kamione z daljšim dosegom, ki jih bo poganjala kombinacija baterij in gorivnih celic na vodik. Do leta 2040 pa načrtujejo, da bo njihova celotna tovorna flota brez motorjev na notranje izgorevanje. Lani pa so denimo predstavili tudi svoj avtonomni tovornjak Vera, ki je zanimiv predvsem zato, ker nima kabine za voznika.

Tudi pri Tesli so svoje težke tovornjake kot koncept predstavili že leta 2017, proizvodnjo pa so prav tako napovedali za prihodnje leto. Tesla Semi naj bi bil "pravi" težek tovornjak za prevoze na dolge razdalje, z dosegom med 500 in 800 kilometri, pred dvema letoma so jih v predprodaji prodali že nekaj več kot dva tisoč.