Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov

Matej Huš

17. jun 2019 ob 20:37:48

Yahoo je na Japonskem uvedel nov sistem ocenjevanja uporabnikov, ki v obrisih spominja na, sicer precej obsežnejši, kitajski sistem družbene bonitetne ocene. V ocenjevalnem sistemu Yahoo! Japan ID je privzeto vključenih 48 milijonov uporabnikov, ki se sicer lahko izpišejo, a morajo to aktivno storiti (opt out).

Sistem avtomatično izračunava oceno uporabnika na podlagi več faktorjev, denimo zgodovine plačil, ocen pri nakupih, preteklih rezervacijah in morebitnih preklicih, dostopnosti osebnih podatkov itd. Te podatke lahko dobijo različne strani, denimo Crowdworks, ki se ukvarja s posredovanje oglasov za delo. Uporabniki so besni, zlasti ker je sistem privzeto vključen za vse.

Eden izmed razlogov, da si kitajska podjetja prizadevajo uvesti takšen sistem, je potreba po enotni bonitetni oceni. V Sloveniji imamo SISBON, v Nemčji Schufo, v ZDA privatni FICO, na Japonskem pa nič primerljivega. Različna podjetja uporabljajo svoje sisteme in metode za ocenjevanje kreditne sposobnosti, enotnega pa ni. Sistem internetne bonitetne ocene, ki bo zaživel 1. julija, je po besedah Yahoo Japan povsem legitimen, saj da so uporabniki svoje soglasje podali že ob registraciji, sedaj pa ga lahko kadarkoli umaknejo.