Kitajski sistem družbene bonitetne ocene v praksi: zaradi grehov staršev otroci ne morejo na univerze

Matej Huš

16. jul 2018 ob 20:16:20

Kitajski sistem družbene bonitetne ocene posameznikov, ki posamezniku na podlagi njegovega vedenja omogoči ali onemogoči dostop do določenih storitev tudi s pomočjo tako imenovanih črnih seznamov (blacklist), v praksi zaradi grehov staršev vpliva tudi na otroke. Te dni na Kitajskem veliko pozornosti zbuja zgodba dijaka, ki je bil po maturi sprejet na eno izmed elitnih pekinških univerz, potem pa so mu vpis zavrnili, ker je imel njegov oče neporavnane dolgove do kitajske banke.

Nacionalni izpit gaokao, ki ga dijaki opravljajo ob zaključku srednje šole, je eden najpomembnejših dogodkov za dijake. Izpit opravlja funkcijo izbirnega postopka za vpis na univerze in rezultat na tem devet ur trajajočem izpitu (ki poteka v dveh dneh) odločilno vpliva na nadaljnje življenje dijakov. Dober rezultat omogoča vpis na elitne univerze, za katere je konkurenca izredno huda.

Dijak iz mesta Wenzhou v provinci Zhejiang je bil po dobro opravljenem izpitu sprejet na eno izmed pekinških elitnih univerz. Toda še preden se je lahko vpisal, je prejel sporočilo, da se zaradi slabe bonitetne ocene svojega očeta ne more vpisati. Oče je bil banki dolžan 200.000 juanov (25.000 evrov) in jih ni pravočasno vrnil. Leta 2016 ga je banka tožila, a denarja ni vrnil, ker ga ni imel. Zaradi tega so ga uvrstili na črn seznam ljudi, katerim se ne more zaupati. Ob tem so ga opozorili, da bo to vplivalo na dostop do storitev v prihodnosti. Univerza je zato njegovega sina obvestila, da se ne more vpisati, dokler oče ne vrne posojila.

To ni prvi primer, ko so zaradi kontroverznega sistema družbene bonitetne ocene, ki na Kitajskem obstaja od leta 2014, otroke kaznovali za prestopke staršev. Maja so v provinci Zhejiang nekemu šolarju onemogočili vpis v zasebno gimnazijo, ker je bil njegov oče na črnem seznamu. Iz enakega razloga so v provinci Hubei drugemu dijaku prepovedali vpis na visoko šolo za letalstvo. Šole v provincah Fujian in Hebei pa so na primer dobila navodila, da naj zavrnejo vpis vsem študentom, katerih starši imajo družbeno bonitetno oceno pod določeno mejo.