Kitajska bo spremljala "družbeno bonitetno oceno" posameznikov

Matej Huš

10. apr 2018 ob 07:46:18

Kitajska začenja uvajati kontroverzen sistem družbene bonitetne ocene (social credit) posameznika, ki sledi zamisli, da je "ohranjanje zaupanja veličastno in njegova izdaja sramotna". Sistem, ki so si ga zamislili že leta 2014, naj bi v celoti zaživel leta 2020, ko bo obvezen za vse, že sedaj pa ga preizkušajo na več milijonih prebivalcev.

Ocena posameznika naj bi vključevala enostavno merilo njegovega obnašanja, ki bi imela resne posledice v resničnem življenju. Natančen algoritem je skrivnost, da ga ljudje ne bi izigravali. Med karakteristikami so tudi prometni prekrški, kajenje na nedovoljenih mestih, širjenje neresničnih informacij po internetu, vožnja z javnimi prevoznimi sredstvi na črno in prekomerno nakupovanje računalniških iger. Ljudje s slabo oceno pa na primer ne bi mogli kupiti vozovnic za notranje lete, na vlakih ne bi mogli dobiti vozovnic za prvi razred, ne bi se mogli nastaniti v najboljših hotelih, dobili bi slabše službe, njihovi otroci se ne bi mogli vpisati na elitne šole ipd. To niso le ideje, saj so prepoved nakupa vozovnic in omejitve pri vpisu otrok v šole že izvajali.

Ker pa zgolj palica ni dobra taktika, Kitajska uvaja tudi korenček. Zgledni državljani bi imeli prednosti, na primer na spletnih portalih za zmenkarije, popuste pri mesečnih položnicah za stanovanjske stroške, nižje aktivne obrestne mere itd. Zhang Yong iz Državne komisije za razvoj in reforme je pojasnil, da preizkusi potekajo že dve leti in sledijo motu, da ko si enkrat nevreden zaupanja, si vedno omejen. Šli bodo tako daleč, da bodo najslabše državljane javno izpostavili na spletni strani za en teden.