Kitajska razvila aplikacijo, ki javno opozarja na dolžnike

Matej Huš

28. jan 2019 ob 00:16:12

Kitajski eksperiment z družbeno bonitetno oceno se stopnjuje z aplikacijo v slogu velikega brata, katere namen je javna sramotitev slabih dolžnikov. Za popularno aplikacijo za pomenkovanje WeChat so izdali nov dodatek, ki bo javno izpostavljal dolžnike. Uporabniki WeChata bodo na zemljevidu videli podatke o vseh dolžnikih, ki se nahajajo v radiju 500 metrov. Videli bodo podatke o fizičnih osebah, podjetjih ali organizacijah, ki dolgov ne poplačujejo. Ob kliku na prikazanega človeka v aplikaciji se bo odprl celotni profil, vključno s polnim imenom in delnim podatkom o bivališču. Deadbeat Map, kot se dodatek za aplikacijo imenuje, so poskusno zagnali v provinci Hebei na severu države.

Kitajski program družbene bonitetne ocene vključuje štiri stebre: odnos z državo, poslovanje, obnašanje v družbi in pravna sprejemljivost. Sistem so začeli razvijati že leta 2011, do danes pa so z njegovo pomočjo na primer že 18 milijonom ljudem prepovedali leteti, 5,5 milijonom prepovedali nakup vozovnic za hitre vlake itd.

Oblasti trdijo
, da je novi program ključen za vzdrževanje reda in poplačilo dolgov. To ni prvi primer javnega sramotenja dolžnikov na Kitajskem. Predlani so v provinci Jiangsu uvedli posebno zvonjenje za dolžnike, tako da je vsakdo, ki je klical dolžnika, pred klicem slišal obvestilo, da je klicani dolžan.