CERN bo Microsoftove licence nadomestil z odprtimi rešitvami

Dare Hriberšek

13. jun 2019 ob 23:13:30

Evropska organizacija za jedrske raziskave, bolj znana kot upravljavka velikega hadronskega trkalnika in po kratici CERN, je napovedala, da bo na vseh področjih kjer je to mogoče, zamenjala Microsoftove izdelke z odprtokodnimi rešitvami. V organizaciji so tako zagnali projekt Malt, kar je okrajšava za "Microsoft Alternatives project".

Za CERN je ključno, da nova programska oprema zagotavlja enako raven storitev vsem kategorijam njihovih uslužbencev, ne povzroča vezanosti na konkretnega ponudnika (t. i. vendor lock-in), omogoča nadzor nad podatki in ponuja običajne funkcionalnosti za uporabnike. Prve bodo na udaru poštne storitve, prav tako bodo opustili Skype for Business in ga nadomestili z za zdaj še neimenovano VOIP storitvijo.

Vzrok za odmik od preverjene programske opreme ni kako iracionalno uporništvo, pač pa dejstvo, da je Microsoft CERN nedavno prenehal obravnavati kot akademsko inštitucijo in ji po novem storitve zaračunava z naročnino po glavi uporabnika. Cene nekaterih licenc so zato poskočile tudi za desetkratnik, kar je postalo preprosto preveč za njihov proračun.

Skratka, CERN, vso srečo na trnovi poti, ki se tu in tam za koga niti ni preveč dobro iztekla.