Slovenija postala pridružena članica CERN-a

Matej Huš

16. dec 2016 ob 19:57:57

Končno smo dočakali dan, ko je Slovenija postala pridružena članica CERN-a, največje znanstvene organizacije za raziskave fizike delcev. Danes sta sporazum o pridruženem članstvu podpisali slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti, potem ko je dopoldne Svet CERN-a soglasno izglasoval, da se Sloveniji dovoli pristop. S tem dogodkom je Slovenija vstopila vsaj med drugokategornike evropske znanosti, kjer so nas prehitevale že države, kot so Turčija, Pakistan, Ukrajina in Srbija, ki so vse že pred nami postale pridružene članice.

Slovenija je že doslej sodelovala s CERN-om, a je bilo njeno sodelovanje na ravni tretjih državah, ki s CERN-om sodelujejo, denimo Brazilije, Litve ali Vietnama. Slovenija, ki je bila nekoč v daljni preteklosti že članica CERN-a (kot Jugoslavija od ustanovitve do izstopa leta 1961), je za pridruženo članstvo zaprosila leta 2009. Osnutek sporazuma o tem članstvu je dobila že leta 2014, a na slovenski strani do letos ni bilo interesa za nadaljevanje. Šele aprila letos je vlada sprejela pobudo za sklenitev tega sporazuma, kar se je sedaj uresničilo.

Članstvo v CERN-u prinaša obveznosti in pravice. Glavna obveznost članic je seveda plačevanje članarine. Njena višina je odvisna od vrste članstva in razvitosti države ter za pridružene članice znaša od 0,4 do 3 švicarske franke na prebivalca. Za Slovenijo to pomeni, da bo prihodnje leto članarina milijon evrov, do konca petletnega obdobja (ko bo Slovenija lahko zaprosila za polnopravno članstvo) pa se bo dvignila na tri milijone evrov.

Slovenski znanstveniki so v CERN-u aktivni že od samega začetka, a so v zadnjih letih v CERN-u večkrat izrazili nejevoljo, da Slovenija ne plačuje članarine, izkorišča pa kapacitete. Še precej več težav od srepih pogledov so imela slovenska podjetja, ki so bila na razpisih praviloma neuspešna, ker Slovenija ni bila članica. V razpisnih pogojih se vedno favorizira podjetja iz članic, zato se podjetja iz nečlanic povezujejo v konzorcije s podjetji iz članic, če želijo biti uspešna. To pa pomeni, da morajo ponuditi nekaj, česar ni sposoben narediti nihče drug na svetu, kar je hudo težka naloga. S članstvom v CERN-u se bo za slovensko gospodarstvo odprlo precej priložnosti, ki jih ponuja delo za CERN.