Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Matej Huš

9. jun 2019 ob 09:37:41

Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna.

Glede na blokado dostopa do ameriške tehnologije namreč Huawei ne more pričakovati podpore za Android, kar pomeni, da mu ostaja le del, ki je odprtokoden in brezplačno dostopen. To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje. Trenutno namreč Huawei (in ostali kitajski proizvajalci) uporabljajo Googlov Android, ki ga za lokalni trg resda lokalizirajo s svojimi aplikacijami namesto Play Stora, a pod pokrovom ostaja enak. Če pa jih doleti popolna prepoved, bodo prisiljeni poiskati alternative.

To pomeni, da bodo ti forki precej drugačni od trenutnega Androida. Konkurenčni operacijski sistem lahko razvije vsakdo, a so Google rešitve trenutno dovolj dobre in razširjene, da tega nihče ne počne. Če pa Huawei teh ne bo mogel več uporabljati, se lahko zgodi dvoje. Ali Huawei pritiska ne bo zmogel, saj bodisi ne bo zmožen dovolj hitro razviti alternative verzije Androida bodisi mu bo zmanjkalo strojne opreme (čipov ipd.), preden bi si zagotovil alternativo, tako da bo podjetje zaprlo svoja vrata (kot je skorajda ZTE), bodisi bo Huawei preživel nevihto, pripravil lasten operacijski sistem in dobil kitajsko strojno opremo, ter izdeloval telefone, nad katerimi ZDA ne bodo imele popolnoma nič nadzora.