Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Matej Huš

2. jun 2019 ob 18:32:56

Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj postavlja Huaweijev načrt, da do konca leta 2020 postane največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov. Trenutno je na privem mestu Samsung s skoraj 20-odstontim tržnim deležem, tretji pa je Apple z 12 odstotki. Huaweija namreč ni prizadela le Googlova napoved, da mu bodo ukinili dostop do neodprtokodnega dela Androida, temveč celotna ameriška blokada, zaradi katere se ameriška podjetja ne upajo več sodelovati s podjetjem. To pa predstavlja tudi pomemben del strojne opreme. Huawei se proti tej odločitvi bori tudi na sodiščih. Glavni trg za Huawei pa seveda ostaja Kitajska, kjer si želi prihodnje leto preseči 50-odstotni tržni delež.

Huawei računa, da mu bo Kitajska država pomagala v boju zoper ameriške sankcije. Kitajska je že objavila seznam nezanesljivih podjetij, na katerem so tista, ki so prekinila poslovanje s Huaweijem ali drugimi kitajskimi podjetji. S seznamom Kitajska jasno grozi, da bodo tudi ta podjetja doletele povračilne sankcije.

Huawei je poslal uraden odziv v katerem zatrjuje, da je njihova proizvodnja na globalni ravni [...] normalna in ostaja brez omembe vrednih prilagoditev v katerokoli smer.