FedEx preusmeril Huaweijeve pakete v ZDA

Dare Hriberšek

28. maj 2019 ob 17:59:42

Iz Huaweija so sporočili, da bodo preučili svoj poslovni odnos z ameriško kurirsko službo FedEx, potem ko je ta njihove pakete, namenjene v Azijske države, iz neznanega razloga preusmerila v ZDA. Tako sta tam končala paketa, poslana iz njihove japonske pisarne in namenjena v centralo na Kitajskem ter tudi podobne pošiljke, ki so potovale na relaciji Vietnam - Kitajska.

Predstavniki Huaweija so pojasnili, da so paketi vsebovali zgolj dokumente in ne kakih zanimivih tehnologij, niso pa želeli špekulirati o resničnem ozadju preusmeritve pošiljk. Z Reutersa so vprašanje, ali je dogodek kakorkoli povezan s prepovedjo sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem, naslovili tudi na ameriško Ministrstvo za trgovino, a odgovora niso dobili.

Huawei je svoje obtožbe podkrepil s podatki sledenja paketom, so pa incident s skopim pojasnilom, da je šlo preprosto za napako in osamljene primere, potrdili tudi pri FedEx. Na enem kitajskih državnih omrežij so objavili tudi javno opravičilo. Pojasnilo in opravičilo pa nista zadovoljila Kitajcev, ki menijo, da je medsebojno zaupanje spodkopano in da bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju.